Bourgondische sfeer

festiviteiten en evenementen

De Bourgondische en gastvrije sfeer van Eijsden wordt gekenmerkt door de vele terrasjes, cafe's en restaurants die je in het dorp kun vinden op loopafstand van onze accommodaties, en door de gastvrije en gezellige houding van de inwoners en uitbaters van winkels, cafe's en restaurants ten opzichte van toeristen.
Maar daarnaast ook door de Bourgondische  tradities die Eijsden al eeuwenlang op een bijna mediterrane manier levend houdt, zoals de jaarlijkse op eeuwenoude tradities gebaseerde "Broonk", gesymboliseerd door het beeld op deze foto, de wat minder traditionele Diepstraatfeesten en de met festiviteiten omgeven wielerrondes die jaarlijks door het dorp koersen. Op deze pagina vind je wat meer informatie over deze evenementen, zodat je kunt opzoeken of juist kunt mijden bij een verblijf in Eijsden.

De Broonk in Eijsden

Dit 3-daagse doorgaans zonnig en warme feest in Eijsden, dat altijd precies 2 weken na Pinksteren plaatsvindt, is diepgeworteld in de Eijsdense gemeenschap en is gebaseerd op eeuwenoude Katholieke tradities die, zoals vaker bij Katholieke feesten, een stevig Bourgondisch karakter hebben. Eten, drinken, saamhorigheid, muziek en dans staan samen centraal, rondom alle traditionele katholieke activiteiten en protocollen. Het feest wordt ingeluid op zaterdagavond met kanonschoten maar begint pas echt op zondag met de processie. Kenmerken zijn het zgn. "reidansen" op straat, de dans die de "cramignon" wordt genoemd en de zgn. "reveille": elk van de 3 Bronkdagen trekt de harmonie door het dorp om 4:00 uur 's ochtends om met haar opzwepende tromgeroffel iedereen wakker te maken voor een nieuwe dag vol feest. Mocht je als toerist dan in Eijsden zijn, schrik dan niet :). Sowieso ligt het normale leven (waaronder winkels) gedurende die dagen helemaal plat en staan de straten vol met bierkramen, eetkramen en mensen. 

3 dagen Broonk, 3 delen van Eijsden

Het feest duurt 3 dagen, zondag, maandag en dinsdag, en verplaatst zich binnen het dorp steeds naar een ander deel qua accent van de activiteiten, alhoewel het in het hele dorp 3 dagen feest is. Zeker voor toeristen is dit belangrijk om te weten, zo ligt op de maandag het accent van de festiviteiten zo'n beetje voor de deur en om de hoek van onze accommodaties aan het Stationsplein in Eijsden. Van enige geluidsoverlast en veel mensen voor de deur, zal dan ongetwijfeld sprake zijn. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon meedoen. Alles kan, niks moet. Op de zondag is het vooral te doen rondom de kerk van het dorpsdeel Breust, rondom het oergezellige cafe Heerlijkheid Breust. Op dinsdag ligt de kern van het feest in de Diepstraat en het Bat, aan de Maas. Dat zullen gasten in onze accommodatie aan het Bat merken.
Mocht je tijdens de Broonk in Eijsden verblijven, dan is het advies om gewoon mee te doen, het lekker te bekijken allemaal of "vluchten" door bijvoorbeeld een dagtripje te maken naar Maastricht, Luik of Valkenburg te doen, of de Voerstreek in te gaan. Zodra je de grenzen van Eijsden te buiten bent, merk je er niks meer van.
Wil je meer weten over de achtergronden en de sfeer een beetje proeven, bekijk dan deze documentaire over dit traditionele feest.

Diepstraatfeesten Eijsden

De Diepstraat feesten in Eijsden vinden elk jaar plaats op een zaterdag en zondag eind juli (google per jaar de exacte data). Centraal in deze feesten staat een grote vrijmarkt en braderie die zich door de Diepstraat en veel aangrenzende straten slingert, uiteraard voorzien van de nodige drink- en eetkramen. Een gezellige drukte die doorgaans veel bezoekers trekt, waaronder toeristen. 

Wielerrondes door Eijsden

Er komen verschillende wielerrondes regelmatig door Eijsden, waarvan de Hel van het Mergelland de bekendste is. Maar er zijn ook races die hun start en finish kennen in Eijsden, inclusief de bijbehorende festiviteiten. De bekendste hiervan is de zgn. jaarlijks terugkerende Bart Brentjens Challenge, de mountain bike race die ook een kinderversie kent onder de naam de "dikke banden race". Deze mountain bike klassier gaat door Eijsden, het prachtige Limburgse heuvelland en de aangrenzen Belgische Voerstreek. Deze race zorgt altijd voor gezellige festiviteiten in Eijsden, maar ook voor straten die afgezet zijn voor auto's. 

Meer festiviteiten in de omgeving

In de omliggende dorpen en steden zoals Maastricht en Luik zijn er veel festiviteiten waar je van kunt genieten tijdens een verblijf in een van onze accommodaties in Eijsden. Proef de sfeer met onderstaande foto's en klik erop voor meer informatie:

Preuvenemint in Maastricht

4-daags culinair festival in augustus op het Vrijthof in Maastricht

Carnaval in Maastricht

3-5 daags uniek Bourgondisch feest in februari of maart

Magisch Maastricht

Jaarlijks winterfun evenement de laatste 33 dagen van het jaar

Outremeus in Luik

7-daagse festiviteiten in het Outremeuse-deel van Luik in augustus

De nacht van Gulpen

Jaarlijkse nachtelijke wandelklassieker van 70 km met afterparty

Andre Rieu concerten op Vrijthof in Maastricht

Jaarlijkse openluchtconcerten van Andre Rieu in maanden mei-juli

Vragen? Stel ze gerust!

Heb je vragen of wil je weten welke accommodaties we aanbieden en of ze beschikbaar zijn? Laat het ons weten via onderstaand formulier. We reageren in de regel dezelfde dag of de dag erna.

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.