Kastelen

en historische gebouwen

Kasteel Eijsden vind je op nog geen 10 minuten lopen van onze accommodaties. Het kasteel dateert van 1636 en heeft een prachtige tuin die zich aan de ene kant uitstrekt tot de Maas aan aan de andere kant tot de Voer. Deze tuin is vrij en gratis toegankelijk. Geregeld worden in de Kasteeltuin ook muzikale of andere evenementen georganiseerd, zoals dit optreden van de op internationaal topniveau presterende Harmonie Ct. Cecile van Eijsden, die hier reportoire van de legandarische rockband Deep Purple ten gehore brengt. De eigenaar van Kasteel Eijsden is de Belgische graaf Marcel de Liedekerke de Pailhe. Hij is de vader van graaf Raphaël de Liedekerke de Pailhe, de huidige President van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden. Deze harmonie - ook wel de Rode harmonie genoemd - en haar eeuwenoude concurrentiestrijd met de andere harmonie van Eijsden - de Blauwe - hebben altijd een zeer bepalende invloed gehad op de dorpshistorie en -cultuur, en nu nog. Eens in de twee jaren wordt ook het kasteel binnen opengesteld voor bezoekers.

Kasteel Eijsden

Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS Eijsden

Kasteel Eijsden (bijgebouwen)

Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS Eijsden

Kasteel Eijsden van uit de tuin

Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS Eijsden

De oude laan naar Kasteel Eijsden

Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS Eijsden

Andere historische gebouwen

Naast kasteel Eijsden zijn er meerdere andere historische gebouwen te vinden. In de eerste plaats natuurlijk de vele authentieke en monumentale huizen die je kunt vinden in de pittoreske straatjes van Eijsden. Daarnaast is het Ursulinenconvent, voormalig klooster en Gemeentehuis, thans museum, een imposant historisch gebouw dat zeker de moeite waard is om eens te bekijken vanuit de parkachtige tuin die ervoor ligt, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Datzelfde geldt voor de verschillende kerken die Eijsden kent, zoals de St. Martinuskerk in Eijsden-Breust, de St. Christinakerk op de Vroenhof en de St. Pancratiuskerk in Eijsden-Mesch, te zien op de foto's hieronder.

Ursuline convent Eijsden

Breusterstraat 27, 6245 EH Eijsden

St. Martinus kerk Breust

Von Geusauplein 19, 6245 GC Eijsden

St. Christinakerk 

Vroenhof 13, 6245 BZ Eijsden

St. Pancratiuskerk

Kerkplein 1, 6245 KH Eijsden (Mesch)

Meer kastelen...

Naast Kasteel Eijsden liggen er nog meer kastelen in de tot Gemeente Eijsden-Magraten behorende dorpen Gronsveld, Rijkholt, Oost-Maerlandt en Mheer. In principe kun je deze ook nog belopen met een wat langere wandeling, of je kunt ze een keer per fiets of auto gaan bekijken. Hieronder vind je ze met foto's en adresgegevens.

Kasteel Gronsveld

Rijksweg 68, 6247 AK Eijsden (Gronsveld)

Kasteel Rijckholt

Kasteelstraat 15, 6247 EA Eijsden (Gronsveld)

Kasteel Oost

Kasteellaan 1, 6245 LH Eijsden (Oost Maerlandt)

Kasteel Mheer

Dorpsstraat 6, 6261 NJ Eijsden (Mheer)

Vragen? Stel ze gerust!

Heb je vragen of wil je weten welke accommodaties we aanbieden en of ze beschikbaar zijn? Laat het ons weten via onderstaand formulier. We reageren in de regel dezelfde dag of de dag erna.

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.